ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΜΕ ΕΠΙΛΗΨΙΑ

Νευροψυχολογική Αξιολόγηση σε ενήλικες ασθενείς με επιληψία

Η νευροψυχολογική αξιολόγηση έχει καθιερωθεί διεθνώς ως μία κρίσιμη μεταβλητή για την αξιολόγηση και τη θεραπεία της επιληψίας. Οι οδηγίες που έχουν εκδοθεί από επίσημους ευρωπαϊκούς και παγκόσμιους οργανισμούς (International League Against Epilepsy, ILAE & UK National Institute for Health and Clinical Excellence, NICE) αναφέρονται στη συστηματική νευροψυχολογική εξέταση ασθενών με επιληψία.

1. Ο μοναδικός ρόλος και τα οφέλη της Νευροψυχολογικής Εξέτασης στην Επιληψία

Οι ασθενείς με επιληψία πολύ συχνά αντιμετωπίζουν προβλήματα στις βασικές και ανώτερες νοητικές τους λειτουργίες. Η νευροψυχολογική εξέταση σε αυτήν την ομάδα ασθενών δεν περιορίζεται στη διερεύνηση ορισμένων μόνο λειτουργιών, αλλά αποτελείται συνήθως από δοκιμασίες που εξετάζουν ένα εύρος νοητικών λειτουργιών: τη γενική νοημοσύνη, τη μνήμη, τη μάθηση, την προσοχή, τη γλώσσα, τις οπτικοχωρικές ικανότητες, τις επιτελικές λειτουργίες και τις κινητικές δεξιότητες.
Η νευροψυχολογική εξέταση είναι η καλύτερη μέθοδος για την εξακρίβωση και την ποσοτικοποίηση της φύσης και του βαθμού της νοητικής δυσλειτουργίας που προκύπτει από την επιληψία. Σύγχρονες μέθοδοι νευροαπεικόνισης, όπως η λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI) δεν μπορούν να ποσοτικοποιήσουν τις ανώτερες φλοιϊκές λειτουργίες για την παρακολούθηση της εξέλιξης της διαταραχής. Η νευροψυχολογική αξιολόγηση είναι η μόνη μέθοδος:

  1. Χαρτογράφησης των νοητικών λειτουργιών, για την παροχή πληροφόρησης αποφάσεων που αφορούν χειρουργικές επεμβάσεις.
  2. Μέτρησης και πρόβλεψης των νοητικής κατάστασης και της λειτουργικότητας των ασθενών έπειτα από μία χειρουργική επέμβαση.
  3. Μέτρησης και ανίχνευσης του αντίκτυπου της αντιεπιληπτικής φαρμακευτικής αγωγής στη νοητική κατάσταση των ασθενών.

2. Ποιος είναι ο σκοπός της Νευροψυχολογικής Εξέτασης στην Επιληψία;

Ο σκοπός της εξέτασης αφορά στο ερωτηματικό του παραπέμποντος γιατρού ή άλλου ειδικού για την εξέταση. Ο λόγος παραπομπής εξαρτάται συνήθως από την ηλικία του ασθενή. Ο πιο συνήθης λόγος παραπομπής ενήλικα ασθενή για νευροψυχολογική εξέταση είναι η νοητική επιδείνωση και η επίδοσή του στην εργασία. Στα παιδιά και στους εφήβους με επιληψία ο πιο συνήθης λόγος παραπομπής είναι τα ακαδημαϊκά και επαγγελματικά τους σχέδια.
Ο ρόλος του κλινικού νευροψυχολόγου στην αξιολόγηση ασθενών με επιληψία μοιάζει αρκετά με αυτόν που έχει ο νευροψυχολόγος σε κάθε άλλη νευρολογική διαταραχή. Και σε αυτήν την κλινική ομάδα ασθενών η νευροψυχολογική εξέταση:

  • Βοηθάει στον εντοπισμό νευρολογικών διαταραχών
  • Διερευνά την ύπαρξη κάποιας αναπτυξιακής μαθησιακής διαταραχής ή άλλης νευροαναπτυξιακής διαταραχής και προσδιορίζει τον τύπο, την πρόγνωση και θεραπευτικές στρατηγικές
  • Διαγνώσκει νευρο-συμπεριφορικές διαταραχές και παρέχει πληροφόρηση για την πορεία και την πρόγνωση των ελλειμμάτων
  • Διαγνώσκει ψυχολογικές/ψυχιατρικές διαταραχές και εκτιμά τον αντίκτυπό τους στις νοητικές λειτουργίες και στην προσαρμογή των ασθενών
  • Αξιολογεί την προσαρμοστική λειτουργικότητα των ασθενών ως αποτέλεσμα της νευροπαθολογίας ή της ψυχοπαθολογίας τους και χρησιμοποιεί αυτήν την πληροφόρηση στο σχεδιασμό ακαδημαϊκών και επαγγελματικών στόχων
  • Αξιολογεί τις παρενέργειες της αντι-επιληπτικής φαρμακευτικής αγωγής σε νοητικό και συμπεριφορικό επίπεδο
  • Παρακολουθεί τις αλλαγές στο νοητικό επίπεδο και στη συμπεριφορά των ασθενών με χρόνια επιληψία

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ           16:00 - 22:00

ΤΡΙΤΗ                ΚΛΕΙΣΤΑ

ΤΕΤΑΡΤΗ           16:00 - 22:00

ΠΕΜΠΤΗ           16:00 - 22:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ     ΚΛΕΙΣΤΑ

NEWSLETTER

Κάντε εγγραφή στο Newsletter μας, για να ενημερώνεστε για τα τελευταία μας νέα, άρθρα και δημοσιεύσεις.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  Λαμψάκου 5. 2ος όροφος
    Αθήνα, 115 28

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  695 78 39 769

  215 53 03 427