ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΑΝΟΙΑ

Νευροψυχολογική Αξιολόγηση σε ασθενείς με άνοια

Καθώς αυξάνεται ο αριθμός των ηλικιωμένων ανθρώπων παγκοσμίως, η ανίχνευση και ο προσδιορισμός των νοητικών ελλειμμάτων που σχετίζονται με νευροεκφυλιστικές νόσους, όπως είναι η νόσος Alzheimer’s, βρίσκεται στο επίκεντρο της σύγχρονης κλινικής έρευνας. Το ενδιαφέρον αυτό τροφοδοτείται ακόμη περισσότερο από την ανάγκη ανίχνευσης νοητικών αλλαγών που σηματοδοτούν την έναρξη μιας προοδευτικής ανοϊκής διαταραχής ή τη διάκριση ανάμεσα σε διαταραχές με διαφορετική αιτιολογία και πρόγνωση ή την έκπτωση των νοητικών λειτουργιών που χαρακτηρίζει το φυσιολογικό γήρας. Το έργο αυτό μπορεί να είναι ιδιαιτέρως δύσκολο εξαιτίας της ύπουλης έναρξης και της αργής εξέλιξης των περισσότερων νευροεκφυλιστικών διαταραχών, αλλά είναι εξαιρετικά σημαντικό δεδομένης της έλλειψης αξιόπιστων βιολογικών δεικτών που να διαφοροποιούν την άνοια τύπου Alzheimer’s από το φυσιολογικό γήρας ή άλλα νευροεκφυλιστικά νοσήματα που οδηγούν σε άνοια. Η ακριβής κλινική διάγνωση μίας ανοϊκής διαταραχής και η υποκείμενη αιτιολογία είναι καίριας σημασίας για την πρόγνωση και την έγκαιρη και κατάλληλη εφαρμογή ειδικών σύγχρονων θεραπειών.

 • Η νευροψυχολογική εξέταση σε άτομα με υποψία άνοιας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να επιτευχθούν διάφοροι στόχοι:
 • Παροχή αντικειμενικών πληροφοριών για τις νοητικές δυνατότητες και αδυναμίες των ατόμων
 • Προσδιορισμός της νοητικής κατάστασης ενός ατόμου για τη μέτρηση της σταθερότητας ή της έκπτωσης της με το πέρασμα του χρόνου
 • Παροχή στοιχείων για την ακριβή διάγνωση και θεραπεία
 • Εκτίμηση της αποτελεσματικότητας της φαρμακευτικής αγωγής ή άλλης θεραπείας

1. Ο ρόλος του Κλινικού Νευροψυχολόγου

Οι άνοιες περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα διαταραχών έχοντας την έκπτωση των νοητικών λειτουργιών, όπως την έκπτωση της μνήμης, ως προεξάρχον σύμπτωμα. Ο ρόλος του κλινικού νευροψυχολόγου είναι να προσδιορίσει την παρουσία, τη σοβαρότητα και την πιθανή αιτιολογία μιας ανοϊκής διαταραχής και να αναφέρει στοιχεία για την πρόγνωση και τον αντίκτυπο της διαταραχής στην καθημερινή ζωή ενός ατόμου. Η νευροψυχολογική εξέταση πραγματοποιείται πολύ συχνά μαζί με μια σειρά άλλων εξετάσεων, όπως είναι η μαγνητική τομογραφία και οι εργαστηριακές εξετάσεις, ώστε να εκτιμηθεί η αιτιολογία,να σχεδιαστεί η θεραπεία και να λάβουν οι ασθενείς βοήθεια σε κάθε σημαντικό τομέα της ζωής τους.

2. Η Νευροψυχολογική Εξέταση στην Άνοια

Στις περιπτώσεις όπου συστήνεται μία νευροψυχολογική εξέταση σε έναν ασθενή με υποψία άνοιας ακολουθείται ένα συγκεκριμένο κλινικό νευροψυχολογικό πρωτόκολλο. Σε αντίθεση με μία γενική νευροψυχολογική εξέταση, η εξέταση στους ασθενείς με υποψία άνοιας εστιάζει σε συγκεκριμένες νοητικές λειτουργίες, όπως η μνήμη και η μάθηση, η γλώσσα, οι οπτικοχωρικές και οι επιτελικές λειτουργίες. Η νευροψυχολογική εξέταση σε αυτές τις περιπτώσεις δύναται να είναι ευέλικτη αναφορικά με το χρόνο διεξαγωγής και με τα νοητικά πεδία που θα εξεταστούν, ενώ θα πρέπει κατ’ελάχιστον να περιλαμβάνει:

 • Ανασκόπηση του ιατρικού ιστορικού του ασθενούς
 • Συνέντευξη ασθενούς και κλινική παρατήρηση
 • Χορήγηση δοκιμασιών για την εξέταση της άνοιας

3. Ποια ερωτήματα θα απαντήσει η Νευροψυχολογική Εξέταση στους ασθενείς με υποψία Άνοιας;

 • Υπάρχει νοητική δυσλειτουργία;
 • Αν ναι, πόσο σοβαρή είναι;
 • Η νοητική δυσλειτουργία –συμπεριλαμβανομένου του ιατρικού ιστορικού του ατόμου –στοιχειοθετεί την ύπαρξη άνοιας;
 • Η νοητική δυσλειτουργία «συνηγορεί» υπέρ κάποιου συγκεκριμένου τύπου άνοιας;
 • Ποιες είναι οι επιπτώσεις αυτής της δυσλειτουργίας αναφορικά με τους σημαντικούς τομείς της ζωής ενός ατόμου;

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ           16:00 - 22:00

ΤΡΙΤΗ                ΚΛΕΙΣΤΑ

ΤΕΤΑΡΤΗ           16:00 - 22:00

ΠΕΜΠΤΗ           16:00 - 22:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ     ΚΛΕΙΣΤΑ

NEWSLETTER

Κάντε εγγραφή στο Newsletter μας, για να ενημερώνεστε για τα τελευταία μας νέα, άρθρα και δημοσιεύσεις.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  Λαμψάκου 5. 2ος όροφος
    Αθήνα, 115 28

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  695 78 39 769

  215 53 03 427